ОПИС ДОКУМЕНТУ

Статус:

Прийнятий вцілому

Сесія:

VI

Скликання:

VIII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Рішення:

Прийнято

Дата прийняття:

26.07.2021

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    2
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 320-6-VIІІ
320-6-VIІІ Про збереження особливого статусу Славутицького міського суду Київської області, як окружного суду

СЛАВУТИЦЬКА МІСЬКА РАДА

ВИШГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

Про збереження особливого статусу Славутицького міського суду Київської області, як окружного суду

Розглянувши звернення Славутицького міського суду Київської області від 09.07.2021 № 01-29/28/2021, з метою забезпечення доступності правосуддя та права на справедливий судовий захист порушених, невизнаних та оспорюваних прав та законних інтересів мешканців м. Славутича, керуючись ст.55 Конституції України, ст. 7, 9 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 181,. 25, 26, ч.1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

м і с ь к а р а д а

В И Р І Ш И Л А :

  1. Звернутися до Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народного депутата України Ольги Василевської-Смаглюк, з проханням про збереження особливого статусу Славутицького міського суду Київської області, як окружного суду, без приєднання до інших судів Київської або іншої області (звернення додається).

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань законності та правопорядку (Денис Маслій) та секретаря міської ради Наталію Гантімурову.

Міський голова Юрій ФОМІЧЕВ

26.07.2021

№ 320-6-VIII

Додаток

до рішення міської ради

26.07.2021 № 320-6-VIII

ЗВЕРНЕННЯ

про збереження особливого статусу Славутицького міського суду Київської області, як окружного суду, без приєднання до інших судів Київської або іншої області

Листом Славутицького міського суду Київської області від 09.07.2021 №01-29/28/2021 Славутицьку міську раду було повідомлено про те, що в рамках розробки законопроекту про зміну системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів, обговорюється питання повної ліквідації існуючого Славутицького міського суду Київської області, що є для мешканців Славутича неприпустимим.

Звертаємо Вашу увагу, що відстань до міста Вишгород становить автомобільним шляхом 171 км. З міста Славутич до міста Вишгород прямого транспортного сполучення немає. Щоб дістатися до м. Вишгород, необхідно доїхати спочатку до м. Києва, а потім з міста Києва діставатися до міста Вишгород, а це ще понад 20 км.

Розклад руху автобусів приватного перевізника з м. Славутич до м. Києва (через місто Чернігів): 6.00, 13.30 годин, при цьому треба враховувати зміни, які можуть відбуватися в розкладі руху. Вартість квитка складає 218,00 грн. Поїздка до Києва триває понад 3 години.

Розклад руху електропоїзду: Славутич – Київ: 04.58 годин та Київ - Славутич 17.42 годин і це тільки п’ятниця, субота, неділя та понеділок. Вартість квитка складає близько 80 гривень Поїздка займає чотири години тридцять хвилин.

З урахуванням наведеного, поїздки до суду, розташованого в м. Вишгород, будуть складати, в кращому випадку цілий день, а то й два дні, в залежності від часу та тривалості судових засідань.

Ліквідація Славутицького міського суду суперечить головній меті проведення судової реформи в Україні - наближення судової системи України до міжнародних стандартів, що не сприятиме доступності та відновленню довіри громадян до судової влади та унеможливить доступність правосуддя.

Необхідно зазначити, що посилання на обов'язок держави забезпечити людині реальний, а не формальний доступ до суду містяться в низці рішень Європейського суду з прав людини.

Крім того, у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів», спрямованої на створення рівних можливостей для всіх українців, зокрема – розбудову універсального публічного простору, дружнього до маломобільних груп населення та сімей з дітьми, підписано Меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури.

Мета зазначеного документа полягає у залученні населених пунктів і територіальних громад України до процесу розвитку доступного для маломобільних груп населення середовища та напрацювання найкращих практик у створенні універсального публічного простору.

Першими документ підписали Міністерство розвитку громад та територій України, Київська обласна державна адміністрація та Славутицька міська рада.

Згідно з Меморандумом, місто Славутич, яке вже має багато напрацювань та результатів у створенні універсального публічного середовища, стає своєрідною лабораторією з розробки та впровадження на практиці безбар’єрних архітектурних рішень. Славутицька міська територіальна громада ставить перед собою амбітну мету зробити Славутич першим в Україні повністю безбар’єрним містом та практичним доказом впровадження реальних безбар’єрних рішень в архітектурі.

Враховуючи зазначене, переконані, що ліквідація Славутицького міського суду Київської області вибудує бар’єр доступності до правосуддя як для пересічних славутичан, так і для людей з обмеженою мобільністю і, як наслідок знівелює основну мету укладеного сьогодні Меморандуму щодо можливостей для всіх українців вести повноцінне суспільне життя.

Також, переконані, що у випадку ліквідації Славутицького міського суду та утворення нового окружного Вишгородського районного суду Київської області, з єдиним локальним розміщенням в м. Вишгород призведе до:

- обмеження доступу громадян до правосуддя, значного збільшення віддаленості суду для учасників судових процесів, збільшення тривалості часу для прибуття до приміщення суду з метою участі у судових засіданнях та збільшення фінансових та часових витрат, пов'язаних з явкою до суду;

значного збільшення державного фінансування для розміщення всього складу новоутвореного суду та витрат на придбання службового житла для суддів (відсутність службового житла в м. Вишгород спричинить збільшення часу прибуття суддів на робоче місце та нераціонального використання службового транспорту, у разі його наявності);

підвищення соціальної напруги у суспільстві;

- неможливості дістатися до суду маломобільних груп населення, що унеможливлює реалізацію шляхів досягнення мети, визначеної програмою «Славутич - безбар’єрне місто» на 2021-2024 роки, затвердженої рішенням Славутицької міської ради від 26.04.2021 № 191-4-VIII (з наступними змінами та доповненнями).

Крім того, не можемо залишити поза увагою питання щодо забезпечення належного судового розгляду справ про адміністративні правопорушення, які відповідно до положень статті 277 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), серед іншого, розглядаються протягом однієї доби. Особливе занепокоєння, в розрізі зазначеного вище, викликає забезпечення належного розгляду адміністративних правопорушень, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку, серед яких: вчинення домашнього насильства, невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення (ст. 173-2 КУпАП) тощо.

Разом з тим, звертаємо увагу на переваги існуючого Славутицького міського суду Київської області:

суд розміщений у двоповерховій будівлі загальною площею 1189,8 кв.м, яка належить ДСА України на праві власності з січня 2020 року, що дозволяє виділити та облаштувати приміщення для конвою і утримання підсудних, передбачивши окреме тримання чоловіків та жінок, інших категорій, виділити кімнату для роботи адвоката з обвинуваченим (підсудним) та облаштувати окремий евакуаційний вихід та можливість здійснення конвоювання в середині будівлі суду, без виведення підсудних із приміщення суду;

штатна чисельність суддів складає - троє суддів, які забезпечені робочими кабінетами, залами для проведення судових засідань, всі судді забезпечені власним житлом;

у суді три зали судових засідань, які оснащенні сучасними технічними засобами для аудіо та відеофіксації судових процесів;

достатньо велика площа залів судових засідань (зал № 1 - 67,5 кв.м, зал № 2 -33 кв.м, зал № 3 - 30,7 кв.м), що забезпечує одночасне перебування великої кількості відвідувачів та соціальну дистанцію в період дії карантину;

всі зали обладнано загородженням зі спеціального захисного скла;

приміщення суду з грудня 2020 року перебуває під охороною Служби судової охорони в Чернігівській області.

Також, не менш важливими є той факт, що Славутицький міський суд обслуговує територію міста Славутич - розглядає цивільні, адміністративні справи, сторонами яких виступають фізичні та юридичні особи, а дані суди повинні бути доступними (з практичної точки зору) для вказаних осіб, а також справи про адміністративні правопорушення і кримінальні провадження.

Крім, того, слід зазначити, що після реформування органів прокуратури, створено Вишгородську окружну прокуратуру Київської області, до складу якої входять Славутицький відділ Вишгородської окружної прокуратури. Після реформування органів поліції створено Вишгородський районний відділ поліції ГУНП в Київській області до складу якого входять відділення поліції № 2 Вишгородського РУП ГУНП в Київській області, яке знаходиться у м. Славутич та має сектор дізнання. Вказані зміни на даному етапі вже зумовлюють виникнення проблемних питань територіальної віддаленості для звернень слідчих, які знаходяться в місті Славутич, з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження під час досудового розслідування злочинів до Вишгородського районного суду Київської області.

Враховуючи викладене, просимо при розробці та прийнятті нормативно-правових актів, що стосуються зміни системи місцевих судів на території України у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів, зберегти особливий статус Славутицького міського суду Київської області, як окружного суду, без приєднання до інших судів Київської або іншої області.

З повагою

Міський голова Юрій ФОМІЧЕВ